מה זה הוצאה לפועל?
מערכת ההוצאה לפועל (הוצל"פ) היא בעצם גוף ממשלתי הפועל מתוקף חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967 והתקנות שהותקנו מכוחו. ככלל, בהוצל"פ נגבים פסקי דין או החלטות אחרות של ערכאות שיפוטיות. כמו כן, נגבים באמצעות הוצל"פ חיובים אחרים שדינם כדין פסק דין כגון שטרות ומשכנתאות.
שליח דופק על דלת הבית בשעה מאוחרת של הלילה ובידיו מכתב אזהרה מטעם לשכת הוצל"פ. תוכן המכתב מעיד על קיומו של חוב אשר לא שולם על ידכם או מי מבני בתכם.
סיטואציה זו המוכרת ללא מעט אנשים לצערנו, יכולה להוביל לחוויה מעיקה הפוגעת באיכות החיים ובשלוותם, ועלולה להוביל לחוסר אונים ולחץ נפשי המקשה על ההתמודדות.
למרות תחושות קשות אלו יש לדעת, כי חוב קטן שנוצר עלול לתפוח לחוב גדול הכולל ריביות ושכר טרחה אם לא מטפלים בבעיה בזמן. חמור מכך, התעלמות ממתן מענה לבעיה יכול להוביל למתן צו עיכוב יציאה מהארץ, עיקולים ואפילו מאסר.
קיבלתם מכתב התראה מהוצל"פ? השתדלו ליצור קשר עם הגורמים הרלבנטים על מנת להסדיר את תשלום החוב בהקדם האפשרי. היה ועדיין לא הסדרתם את התשלום, אין צורך להילחץ, אם תטפלו בבעיה בהקדם תוכלו לחסוך לעצמכם כסף רב ולא מעט עוגמת נפש.
מה עושים?
- קודם כל לדעת שיש דרכים להתמודד עם הנושא.
- מחליטים שמתמודדים ומטפלים בנושא.
- פועלים בצורה נכונה על מנת לקבל את התוצאה הרצויה.
מה הן הפעולות הבסיסיות שיש לנקוט?
בפני חייב עומדות מספר אפשרויות לפתרון הבעיה. הבולטות שבהן:
- טענת פרעתי – אם שילמתם את החוב ויש לכם הוכחות, תטענו "טענת פרעתי" בפני ראש ההוצל"פ.
- תשלום החוב – היה ויש ברצונכם ובידכם לשלם את החוב, נהלו משא ומתן מול הנושה! (הגורם לו חייבים) להסדרת החוב בתנאים שיהיו נוחים לכם.
- חקירת יכולת – היה ואין ביכולתכם לעמוד בהסדר תשלומים המוצע על ידי הנושה, ניתן ביוזתמכם לבקש חקירת יכולת מראש ההוצל"פ אשר תאפשר לכם הסדר תשלומים בהתאם ליכולתכם (הדבר יכול להתבצע גם ביוזמת ראש ההוצל"פ).
- איחוד תיקים – היה ונפתחו נגדכם מספר תיקי הוצל"פ, עומדת בפנכם הזכות לבקש איחוד תיקים. ברגע שיהיה נגדכם תיק אחד לנהל, יהיה קל יותר להתמודדות מניהול מספר תיקים במקביל.
מה היא התנהלות נכונה של חייב?
ראשית, לא לדחות – לצערנו ישנם לא מעט חייבים, הדוחים טיפול בתיק שנפתח נגדם ומשערים הם בליבם, כי יצליחו לחמוק מתשלום החוב או שהבעיה תיפתר מעצמה. "אז זהו שלא!". טפלו בבעיה עכשיו ותחסכו לעצמכם עוגמת נפש והוצאות מיותרות בהמשך.
שנית, קבלו סיוע משפטי מעו"ד – כאשר מדובר בחוב משמעותי, מומלץ להיעזר בעו"ד המתמחה בתחום ההוצל"פ. סיוע של עו"ד שהינו בעל ידע משפטי רלבנטי וניסיון בניהול משאים ומתנים, יכול להוביל לתוצאות הרבה יותר טובות מניהול עצמאי של התיק ואפילו לפעמים להטות את הזכות לטובת החייב.
לסיכומם של דברים, אם ברצונכם להתמודד עם חוב בהוצל"פ, קודם כל החליטו לא לדחות, נקטו את הפעולות הנכונות בהתאם לזכויותכם כחייבים והעזרו באנשי מקצוע המתמחים בנושא.
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף ויש לבחון כל נסיבות מקרה לגופו. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.
ניתן לפנות בשאלות למייל [email protected]
הכותב עו"ד דוד דרסלי אבטה, עובד במשרד עורכי הדין איתי גזית המתמחה במשפט אזרחי – מסחרי.