מערכת האתר
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות חה"כ פרופ' מיכאל נודלמן קיימה היום ישיבה סוערת בנושא מצבם הקשה ואי שילובם בתעסוקה ובתעסוקת אקדמאים של יוצאי אתיופיה. דני אדמסו, מנכ"ל האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, פתח את הדיון במחאה על כך שהחלטת הממשלה משנת 2007 לאיוש 15 משרות בכירות של יוצאי אתיופיה בשירות המדינה אינה מיושמת. "האגודה מגייסת אקדמאים ומנסה לסייע לשבצם בשירות המדינה, אולם ללא הצלחה", אמר אדמסו והוסיף: " בניגוד לסיכומים, בחינות נציבות שירות המדינה לא הותאמו ליוצאי אתיופיה". עוד דיווח אדמסו לוועדה כי התאחדות התעשיינים נאותה להעסיק יוצאי אתיופיה, משרד התמ"ת התגייס להכשירם, אך משרד הקליטה אינו מסייע לאתרם באמצעות מוקדי הקליטה.
מהנתונים שהוצגו בדיון, ניכרים קשיים עבור כלל שכבות האוכלוסייה בקרב יוצאי אתיופיה: משכילים, מקצועיים ובלתי מקצועיים. בנושא 15 משרות הבכירים בשירות המדינה התפתח דיון סוער במיוחד. יו"ר הוועדה, נודלמן, הפנה אצבע מאשימה אל נציבות שירות המדינה (נש"מ) ושאל: "מדוע עשיתם טריק כדי להכשיל את קבלת יוצאי אתיופיה לשירות המדינה? הייתם צריכים להבהיר לארגונים שמשרות בכירות לא תתאמנה לאוכלוסייה זו בשלב ראשון". נודלמן קרא לנציבות להציע בהקדם 15 משרות בשירות המדינה לאקדמאים בני הקהילה בתחומי החברה והרוח, גם ללא דרישה מוקדמת של ניסיון.
"הנש"מ הוא גוף אנכרוניסטי ויש לבטלו לאלתר!" טען חה"כ שלמה מולה, ישנן החלטות ממשלה מצוינות שאינן מיושמות בפועל ואני קורה להקים ועדת חקירה פרלמנטארית לבחון מדוע הן אינן מיושמות".
"מפגעי הבירוקרטיה קשים יותר מן הטילים על אשקלון", טענה חה"כ קולט אביטל, תוך שהיא מאשימה את נציבות שירות המדינה בפאסיביות. "היה עליכם לומר במפורש שהמכרז למשרות בכירות היה טעות. גם אני לא התחלתי במשרה בכירה בשירות המדינה – ואני לא אתיופית. עם כל רצוננו לגייס ולהקל צריך לתת מסלול סביר להמראה וללוות את יוצאי אתיופיה. יש להתחיל את ההכשרה המקצועית לעולים עוד בזמן שהם שוהים במרכזי הקליטה", העלתה חה"כ אביטל בעיה נוספת.
כאמור, התאחדות התעשיינים נאותה להעסיק יוצאי אתיופיה, משרד התמ"ת התגייס להכשירם, אך משרד הקליטה אינו מסייע לאתרם באמצעות מוקדי הקליטה. חה"כ שלמה מולה טען כי "משרד הקליטה והתמ"ת צריכים לעשות מאמץ כדי לגייס עובדים עולים יוצאי אתיופיה לתעשייה". מנגד טענה קלאודיה כץ, מנהלת אגף תעסוקה במשרד לקליטת העלייה: "בכל שנה נכנסים תודות לעזרת רכזי תעסוקה במשרד 4000 עולים לשוק העבודה".
הוועדה החליטה שעל הנש"מ להעביר מידע מלא בנוגע ל-15 המשרות לאקדמאים יוצאי אתיופיה: מה היו הדרישות, איזו השכלה נדרשה, כמה מועמדים ניגשו לכל משרה ומתי התפרסמה. וכן את כלל הנתונים לגבי מועסקים יוצאי אתיופיה בנש"מ: מספרם, כולל פילוח באלו דרגות ודירוגים. עוד קראה הוועדה למשרד לקליטת העלייה להעביר לוועדה ולאגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה בתוך חודש ימים רשימות של עולים כדי להעבירם הכשרה מתאימה ולשבצם בתעשייה.
התגובה שלך
You must be logged in to post a comment.